Velegro Works Logo werken bij velegro

“Jezelf kunnen ontwikkelen staat hoog in het vaandel”

Bericht details

L
Leerweg | Velegro Works
L
Cees de Vries

Gaat het bij Velegro over opleidingen, examens, cursussen of trainingen, dan valt al snel de naam van Cees de Vries. Cees ondersteunt Velegro al ruim twintig jaar als opleidingsadviseur en brengt daarmee alle opleidingstechnische zaken naar een hoger niveau.

Al zo’n twintig jaar komt Cees bij Velegro over de vloer, toen het bedrijf nog in handen was van Johan van Leeuwen, de vader van de huidige eigenaar Ron. “Ik ben Johan in mijn rol als opleidingsadviseur van het landelijk orgaan voor de elektrotechniek (VEV) gaan ondersteunen in de (toen nog geheten) leerling-wezen-opleidingen elektrotechniek. Dat is steeds verder uitgebreid en in 2008 heb ik mijn eigen bedrijf, CDV Opleidingsadvies & Begeleiding, opgericht om me alleen nog daarop te focussen. Binnen Velegro ben ik meer tijd gaan besteden aan alle opleidingstechnische zaken. Zo’n tien uur per week houd ik me bij Velegro bezig met begeleiding, examentrainingen, één op één trainingen van monteurs en alle mogelijke zaken waar werknemers van het bedrijf tegenaan lopen bij opleidingen en cursussen.”

Onderwijs

Jezelf kunnen ontwikkelen staat bij Velegro hoog in het vaandel. “De directie staat voor 100% achter alle opleidingen en bekostigd en stimuleert werkelijk alles wat hiermee te maken heeft. Er is veel waardering voor alle behaalde resultaten van elke deelnemer. Alle medewerking wordt gegeven om zo ver mogelijk te komen. Het liefst eerst monteur, daarna eerste monteur en zo mogelijk ook nog leidinggevend monteur via de Technicus-opleiding. Dat opleiden begint trouwens al bij het onderwijs. Iedere nieuwe werknemer wordt geacht een opleiding te volgen. Helaas is het momenteel zo dat jongeren die van een technische vooropleiding afkomen, ook al is dat met een diploma, in de elektrotechniek nog vanaf de basis moeten worden opgeleid om echt van toegevoegde waarde voor het bedrijf te kunnen zijn. Ik ben er echter van overtuigd dat we alle jonge schoolverlaters een heel mooi vak kunnen leren. Velegro is daarom betrokken bij het onderwijs en stimuleert scholen door middel van materialen en know-how. We houden een vinger aan de pols met betrekking tot nieuwe ontwikkelingen in het regionale onderwijs en ondersteunen we allerlei initiatieven die hierop betrekking hebben. Ik heb regelmatig contact met betrokken onderwijsgevenden, draag zorg voor (onderwijs-gerelateerde) bestellingen, overleg vaak en veel met Ron en heb door mijn 35-jarige ervaring als docent en elektrotechnisch opleidingsadviseur gelukkig hele goede kaarten als het gaat om de begeleiding en de opleiding van iedere individuele werknemer van Velegro.”

‘Ik wil de deelnemer niet alleen een diploma laten behalen, maar hem ook graag een vak leren.’

Cees geniet nog elke dag van zijn werk. “Het is erg leuk om met jonge mensen te werken die tijd besteden en inzet tonen om zich naar een hoger plan te leren. Ik geniet ervan om mensen te zien groeien en de deelnemers vinden deze manier van lessen succesvol en effectief. Meestal werk ik vanaf een uurtje of vier in de middag tot negen in de avond, zo’n twee tot drie keer per week. Met de deelnemers verwerk ik de stof die door de leidraad van school wordt aangehouden, train oefenopdrachten, maak tekenwerk en weid ik uit (door mijn enthousiasme soms iets te lang) over allerhande vaktechnieken en technologische verhalen over materialen en gereedschappen. We leren spelenderwijs vaak lastige formules begrijpen en gebruiken. We gaan net even wat dieper op de materie in dan op school vaak gedaan wordt. Mijn motto is dan ook: ‘Ik wil de deelnemer niet alleen een diploma laten behalen, maar hem ook graag een vak leren.’ Zo kan iedereen die wil een steentje bijdragen aan de fantastische en hoogwaardige projecten waar Velegro aan werkt.”


1. Opleidingen BBL.

“Hierbij leer je zowel de praktijk als theorie van elektrotechniek beheersen. Theorie wordt door de (avond-)school geïnitieerd en door mij op de zaak begeleid en bijgespijkerd.”

2. Leren op de werkvloer.

“Alle praktische vaardigheden worden je op de werkvloer bijgebracht door ervaren monteurs en door mij afgetoetst in de vorm van een eindproject, eveneens in de praktijk en op de werkvloer.”

3. Cursussen.

“Er is mogelijkheid om verschillende cursussen te volgen die betrekking hebben op de elektrotechnische geaardheid van het bedrijf. Dit alles heeft geresulteerd in de opzet van de Velegro-Academy, een eigen leerschool.”

Nog niet uitgelezen? 

Lees hier nog meer over Velegro:

 

“Je komt hier niet stil te staan”

“Je komt hier niet stil te staan”

Paul Sluijs begon ongeveer vijf jaar geleden met een stage bij Velegro, maar heeft inmiddels zijn eerste eigen klus als monteur erop zitten en krijgt een eigen auto. Ondertussen is hij nog bezig met de opleiding tot technicus en bouwt hij graag een feestje met...

Lees meer
“Je wordt nooit dommer in dit vak”

“Je wordt nooit dommer in dit vak”

Jack van den Haselkamp hoort zo’n beetje bij het meubilair van Velegro; hij loopt er al 16  jaar rond. De afwisseling en het feit dat hij elke dag nog bijleert, maakt dat hij nooit de behoefte aan ander werk heeft gehad. Jack is chef-monteur en leidt...

Lees meer